- Sklep
- ZDROWE CIAŁO - KOSMETYKI
- Mydła w kostce
Trochę ciekawostek o mydle:
Pierwsze mydła produkowali już ok. 2800 r.p.n.e. Babilończycy, używali go do prania ubrań.
Również starożytni Egipcjanie również posiadali swoje receptury na mydło, produkowali je na bazie tłuszczów zwierzęcych i roślinnych mieszanych z solami alkalicznymi,
W 1865 roku rewolucja w wytwarzaniu mydła wprowadziła do użycia wersję płynną opracowaną i opatentowaną przez Williama Sheparda. Jego wynalazek rozpoczął swój marsz najpierw w miejscach publiczny a dopiero później zawitał do naszych domów.
W 1898 roku opracowano mydło mające w składzie olej palmowy i oliwę z oliwek.
W XVIII wieku mydło zaczęło być produkowane w sposób przemysłowy i tak jak w naszych czasach wytwórcy prowadzili kampanie reklamowe swojego produktu. Wraz ze wzrostem świadomości zasad higieny sprzedaż mydła coraz bardziej rosła.
W czasach Ludwika XIV jakość produkowanych mydeł marsylskich była tak dobra, że władca postanowił chronić oznaczenie„mydło marsylskie”. Edyktem z 5 października 1688 r. król zakazał używania w fabrykach mydła innego oleju lub tłuszczu, można było produkować mydła tylko z oliwy z oliwek. Złamanie zasad produkcji groziło karą konfiskaty towaru.
Tradycyjne mydło marsylskie wytwarzane jest ze zmieszania wody morskiej z Morza Śródziemnego, oliwy z oliwek i alkalicznego popiołu z roślin morskich w dużym kotle. Tak zmieszane składniki ogrzewano przez kilka dni, ciągle mieszając. Po czym ostygniętą ciecz wlewano do form, a gdy mydło nieco stwardniało, cięto je na kawałki i stemplowano. Po całkowitym stwardnieniu sprzedawano klientom.